wo. jun 7th, 2023

Dit is jouw grootste angst

Vergeet spinnen, muizen en bungeejumpen. Jouw grootste angst is misschien wel dat je door de mand valt.

Op een bepaald moment, waarschijnlijk aan het eind van de middelbare school, keek je in de spiegel en zag je de toekomst. Voor de meesten hield dat in je een opleiding ging doen om een papiertje te halen. Zodra we ons diploma zouden hebben, zou de rest wel op zijn plaats vallen. Dacht je…

Vol goede moed begonnen

Je bent vol goede moed begonnen aan je vervolgopleiding. Natuurlijk heb je vrienden en familie die je aanmoedigen, maar uiteindelijk komt het neer op persoonlijke wil en doorzettingsvermogen. Net als iedereen krijg jij ook te maken met pieken en dalen. Toch kan het lijken alsof anderen het veel leuker en gemakkelijker hebben. Je begint te twijfelen aan jezelf. Het kan zelf zijn dat je je onder duizenden studenten en tientallen vrienden, helemaal alleen voelt. Je zelftwijfel neemt toe. Bij ieder moment dat het lekker gaat, denk je dat je die keer geluk hebt gehad. De volgende keer faal je vast. Toch ga je door en overtuig je jezelf ervan dat je je niet moet laten kennen. Ook op social media gaat het natuurlijk top met je. Diep van binnen leeft de angst dat anderen er op een dag erachter zullen komen dat het allemaal gewoon geluk is geweest. Dat je alsof doet en eigenlijk een bedrieger bent.

Je bent niet alleen

Als je je ooit zo gevoeld hebt, ben je niet alleen. De meeste mensen schijnen er last van te hebben, vooral als ze de lat hoog leggen voor zichzelf. Het staat ook wel bekend als het imposter syndroom. Dit klinkt misschien erger dan het is, alsof het om een psychische aandoening gaat. Niets is minder waar. Het gaat over de zelftwijfel die mensen ervaren als ze op weg naar hun doel successen behalen. Maak je dus niet druk als je het zelf ervaart, maar praat erover. Wat je in ieder geval niet moet doen, is extra hard je best doen en jezelf onder druk zetten. Dat is namelijk ene recept voor een burn-out. Ook weglopen voor uitdagingen is natuurlijk geen oplossing.

Wat doe je dan wel?

Zorg dat je goed slaapt, want als je uitgerust bent, heb je minder last van die piekergedachten in je hoofd. Ook bewegen en gezond eten helpen om je fit te voelen en controle over je gedachten te krijgen. Net als yoga, meditatie en mindfulness. Zit je niet lekker in je vel, dan kun je CBD-olie kopen. Een positieve mindset en een kalme geest is nu eenmaal het belangrijkste op weg naar een zelfverzekerde versie van jezelf.

Geef een antwoord

Categorieën