wo. jun 7th, 2023

Hoe creëer je gezonde gewoontes?

Vind je het moeilijk om nieuwe gewoontes lang vol te houden, waardoor het eigenlijk niet eens de kans heeft gehad om een gewoonte te worden? Raak je gefrustreerd door alle slechte gewoontes waar je maar niet vanaf kan komen? In dit artikel lees je hoe je jezelf nieuwe gewoontes kan aanleren en in je dagelijkse routine kan opnemen:

Wees niet te streng

Leg je lat aan het begin niet al te hoog. Zo stel je jezelf niet teleur als het een keertje niet lukt, wat dan ook hetgeen mag zijn waar je aan wilt werken. Zodra het niet lukt en je jezelf in je hoofd straft ga je het niet zo snel opnieuw proberen. Als je te streng bent is de drempel naar je goede voornemen te hoog.

Bouw het op

In combinatie met het laag leggen van je lat, is het ook aan te raden om klein te beginnen en het vanaf daar opbouwen. Het is belangrijk dat je er gewoon mee begint en dat op die manier in je systeem krijgt. Ook dan gaat het niet elke dag van een leien dakje. Het kost veel tijd en geduld om jezelf nieuwe dingen aan te leren.

Stel een doel op

Het is belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je wil bereiken en hoe je leven eruit ziet als je je doelen hebt gehaald. Wees realistisch en schrijf op wat je aankunt. Je zou zelfs je doelen op kunnen schrijven, zodat je een goed beeld hebt van wat voor positief effect de nieuwe gewoontes hebben op je leven. Daar kan je motivatie uithalen.

Visualiseer je gewoontes

En als je dan je doelen hebt geformuleerd kan je het ook een stapje verder nemen. Als je snel last van uitstelgedrag hebt, probeer dan een (vast) schema te maken. Zo weet je goed waar je aan toe bent. Je stelt het dan minder snel uit, omdat je er van tevoren al een goed moment voor hebt uitgezocht.

Geef een antwoord

Categorieën