wo. nov 25th, 2020
eten gezond (1)

Wat is gezond eten?

Over gezonde voeding is online veel informatie te vinden. De meningen over wat gezond is lopen echter nogal uiteen. De westerse voeding staat bekend welvaartsziekten tot gevolg te kunnen hebben. Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad zijn het mediterrane dieet, het DASH-dieet en het Nordic dieet gezonde voedingspatronen om aan te hangen. De mensen die deze voedingspatronen aanhangen, zijn over het algemeen in een betere gezondheid. Met een lagere bloeddruk en een kleiner risico op hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker. Als je gezonder wil gaan eten is het belangrijk om gezonde eetgewoonten aan te leren die makkelijk vol te houden zijn.

Hoe eet ik gezonder?

Gezonder eten begint bij bewuster te eten. Dat begint letterlijk in de morgen met een gezond ontbijt. En het bereiden van gezondere gerechten maakt ook veel verschil. Gezond is niet per definitie ingewikkeld of duur. Iets wat veel mensen helaas wel denken. Er zijn meer dan genoeg gezonde en makkelijke recepten. Begin met kleine stapjes. Als je meteen te fanatiek van start gaat, dan is de kans groot dat je er na een week klaar mee bent en weer in de oude gewoontes vervalt. Begin eerst met wat fruit bij het ontbijt. Als je dit eenmaal hebt aangeleerd kan je verder gaan met een volgende gewoonte. Deze veranderingen gaan minder snel maar zijn stukken makkelijker vol te houden.

Wat is eten volgens de Schijf van Vijf?

Er wordt je aangeraden om per dag drie maaltijden. Dit geeft je een verzadigd gevoel waardoor je minder trek hebt in tussendoortjes. Als je toch trek krijgt is het de bedoeling om te kiezen voor gezonde tussendoortjes, zoals noten en fruit. Niet alleen eten kan gezonder ook drinken is een bron van ongezonde voedingsstoffen. Als je gewend bent om frisdrank of andere suikerhoudende dranken te drinken, dan is dat makkelijk te vervangen door gezond drinken zoals water of thee.

Geef een reactie