do. mrt 23rd, 2023

Borstvoeding versus flesvoeding: de voor- en nadelen

Misschien ben jij een groot voorstander van het geven van flesvoeding, of wellicht wil je liever beginnen met flesvoeding. Op welke manier je ook voeding gaat geven aan jouw kind, er zitten behoorlijk wat verschillen tussen deze twee soorten. Hieronder proberen wij jou een handje te helpen door uit te leggen wat het verschil is tussen borstvoeding en flesvoeding.

Laten we vooropstellen dat zowel babyvoeding als flesvoeding goed is voor de energiebehoefte en hydratatie. Ook krijgt jouw baby dankzij beide voedingsmethoden genoeg voedingsstoffen binnen waardoor jouw baby als kool zal groeien. Toch zitten er ook een aantal grote verschillen aan deze twee typen voeding.

De voordelen van borstvoeding

Veel mensen zijn een voorstander van het geven van borstvoeding. En dat is ook niet zo gek, want borstvoeding is in principe ook de beste voeding die je kunt geven aan jouw kleine. Als eerste is borstvoeding rijk aan afweerstoffen. Deze afweerstoffen beschermen het lichaam van jouw baby tegen bacteriën en ziektekiemen. Bovendien is borstvoeding altijd op de juiste temperatuur. Het prettige aan borstvoeding is dat het zich kan aanpassen. Wanneer jouw baby ziek is, maak jij namelijk automatisch extra antistoffen aan die vervolgens in jouw borst terechtkomen. Tijdens het geven van borstvoeding krijgt jouw baby dus deze antistoffen binnen. 

Bovendien is de kans groot dat jouw kind goed gaat presteren op school wanneer hij of zij borstvoeding krijgt. Ook krijgen baby’s die zijn opgegroeid met borstvoeding over het algemeen rechte tanden, een beter gedrag en een beter gezichtsvermogen. Oh ja, je verbrandt ook nog eens meer dan vijfhonderd calorieën op een dag als je borstvoeding geeft. We kunnen er dus niet omheen draaien dat er veel voordelen zitten verbonden aan het geven van borstvoeding.

De voordelen van flesvoeding

Je vult het babyflesje met water en je warmt het water op. Je haalt een schepje uit de melkpoedertoren en schudt het flesje heen en weer. Voilà: jouw kleine heeft drinken tot zijn of haar beschikking. Het fijne is dat dit flesje door iedereen gegeven kan worden, want jij hoeft per se de voeding te geven. Bovendien is het niet vanzelfsprekend dat een vrouw borstvoeding kan geven. In dat geval is flesvoeding een goede oplossing. 

De nadelen van borstvoeding

Je weet niet hoeveel voeding jouw kind binnenkrijgt. Bovendien kun je last krijgen van zere tepels. Ook kan een kindje overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen. Daarnaast kan het zijn dat je continu moet kolven. Wanneer je aan het werk bent is dit niet zo prettig. Gelukkig bestaat er een kolfapparaat waarmee je dit geluidloos kunt doen.

De nadelen van flesvoeding

Allereerst zitten er niet genoeg antistoffen in flesvoeding. Daarnaast kan het zijn dat jouw kindje veel lucht binnenkrijgt, omdat hij of zij drinkt vanuit een flesje. Dit kan lucht opleveren waardoor jouw kindje kans heeft op krampjes. Ook is flesvoeding aan de prijzige kant.

Wat is de beste keuze?

Weeg voor jezelf af wat de beste keuze is. Borstvoeding is goedkoper dan flesvoeding en er zitten een boel gezondheidsvoordelen aan verbonden. Echter, is borstvoeding geven niet voor elke moeder vanzelfsprekend. In dat geval is flesvoeding de juiste oplossing.

Geef een antwoord

Categorieën