do. mrt 23rd, 2023
glutenvrij eten

Glutenvrije eten

Meer en meer mensen beginnen aan een glutenvrij dieet. Degenen die intolerant zijn voor gluten en tóch gluten eten krijgen last van buikpijn, problemen met de ontlasting en een opgezet gevoel. Maar ook steeds meer mensen zonder intolerantie gaan glutenvrij eten om dit soort problemen te verminderen.

Waar zitten gluten in?

De meest gebruikte glutensoort is tarwe, hier wordt brood, koekjes, pasta en andere deegwaren van gemaakt. Niet alleen in tarwe, maar ook in spelt, gerst, rogge en haver zitten gluten. Dat is dus een hele lijst. Mensen die glutenvrij eten, zullen producten gemaakt hiervan dus helemaal vermijden. Vaak zitten ook in producten als soep uit blik, sauzen en kruidenmixen gluten. Het is dus verstandig om altijd goed de ingrediënten lijst op producten te lezen.

Wat eten ze dan wel?

Producten als groentes, fruit, aardappelen en rijst zijn veilig voor mensen met een glutenintolerantie. In de supermarkten zijn ook steeds meer vervangende producten te vinden voor deegwaren. Zo kan je gewoon glutenvrije pasta, brood en koekjes vinden in bijna elke supermarkt. Deze producten worden vaak gemaakt van rijstmeel of maismeel, maar ook glutenvrije haver en boekweit zijn goede vervangers voor tarwe.

Beginnen met glutenvrij eten

Wanneer je glutenvrij moet eten kan dat in het begin overweldigend zijn, er zijn ineens veel producten die je niet meer mag eten. In het begin zal een supermarkt trip je veel tijd kosten, je moet nu immers alle etiketten lezen en de ingrediënten checken. Na verloop van tijd zal het steeds makkelijker worden en weet je snel je weg te vinden in de supermarkt. Er bestaan ook online shops die helemaal gericht zijn op glutenvrij producten, hier kan je gemakkelijk de meest uiteenlopende producten vinden.

Lekker uit eten

Uit eten kan nog wel eens lastig zijn wanneer je een glutenvrij dieet volgt. Gelukkig zijn er steeds meer restaurants met glutenvrije opties op het menu. Wanneer er geen opties op het menu staan, kun je altijd van te voren even bellen. Vaak kunnen restaurants dan speciaal iets voor je klaar maken, zo hoef je ook je gezellige avondjes uit niet te missen!

Geef een antwoord

Categorieën