wo. jun 7th, 2023
artrose

Ik heb artrose, wat moet ik nu doen?

Artrose is een gewrichtsaandoening die vooral gekenmerkt wordt door verslechterd kraakbeen in het gewricht, wat gepaard gaat met een milde ontsteking en pijn. In de volksmond wordt artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Toch moeten we de ontsteking niet onderschatten: deze zorgt ervoor dat het kraakbeen verder verslechtert, wat leidt tot nieuwe ontstekingsreacties en meer pijn. Artrose is een degeneratieve aandoening. In dit artikel bespreken wij wat je moet doen als je artrose hebt.

Overgewicht?

Het is nooit te laat om te beginnen met afvallen indien je overgewicht hebt: iedere kilo die je kan verliezen, is weer een kilo minder druk op het gevoelige gewricht Ook is het bekend dat overtollig vetweefsel een negatieve invloed heeft op de stofwisselingsprocessen en op (laaggradige) ontstekingsreacties.

Blijf bewegen

Als je artrose in de heup hebt, dan is het lastig om te wegen. Juist wanneer het moeilijk en pijnlijk is om te bewegen, moet je blijven bewegen. Beweging blijft ook belangrijk als je al artrose hebt. Te weinig beweging kan het degeneratieve proces zelfs versnellen. Daarnaast is het heel fijn om ondanks de klachten actief te blijven en deel te blijven nemen aan allerlei activiteiten. 

Wanneer het lopen pijn doet, kan je ervoor kiezen om wat meer te gaan fietsen. Of je kan bij een fysiotherapeut vragen wat voor oefeningen goed zijn om het stijve gewricht in een betere conditie te brengen. Voor meer informatie verwijzen we graag door naar bewegenzonderpijn.com

Stop met sporten

Het is verstandig om een tijdje te stoppen met sporten als je last hebt aan je gewrichten. Want bij het sporten is de kans op overbelasten aanzienlijk aanwezig. De kans is groot dat je onverwachte bewegingen maakt, waarbij er misschien extra schade ontstaat in de gewrichten. Dus: gecontroleerde beweging is belangrijk en is onmisbaar, blijf gecontroleerd en bewust bewegen!

Geef een antwoord

Categorieën