vr. jul 12th, 2024

Stedentrip Napels: wat zeker doen?

Een pareltje aan de Amalfikust: dat is de stad Napels. Je kunt hier heerlijk vertoeven aan de zee, met uitzicht op de vulkaan de Vesuvius. Ook heeft Napels veel bezienswaardigheden die een voor een het bezoeken waard zijn. Wanneer je een stedentrip hebt gepland moet je hier dan ook zeker de moeite voor nemen. De mooiste en leukste highlights van Napels hebben wij daarom hieronder voor je opgesomd.

1. Pompeii en Herculaneum

De vulkaan die je regelmatig boven de stad ziet uitsteken is de Vesuvius. Deze is in het jaar 79 uitgebarsten. Hij bedekte een aantal dorpjes met as, lava en modder waaronder de twee dorpjes Pompeii en Herculaneum. Honderden jaren werd er geprobeerd om de dikke laag as te verwijderen en wat bleek: de steden waren enorm goed bewaard gebleven. En dat maakt het zo bijzonder om deze twee steden te bezoeken, want je gaat letterlijk terug in de tijd. Jaarlijks komen er dan ook talloze toeristen op af om de vondsten te bewonderen.

2. Catacomben

Er valt genoeg te zien boven de grond van Napels. Maar wist je dat er ondergronds ook van alles heeft afgespeeld? Er zijn namelijk talloze catacomben te vinden onder de grond van Napels. Laten we beginnen met de catacomben van San Gennaro: deze zijn de oudste van de Italiaanse stad. Deze catacombe bestaat uit twee verdiepingen met gangen, wat uit tufsteen is gegraven. Verschillende mensen werden hier begraven: de rijksten kregen een eigen ruimte die werd beveiligd, de armere mensen kregen een kleiner plekje. Dan heb je nog de catacomben van San Severo. San Severo was een bisschop die veel voor de mens betekende; hij werd zelfs beschouwd als de spirituele vader van de christenen in Napels. Vandaar dat de catacombe naar hem is vernoemd. Dan heb je nog de catacomben van San Gaudiosus, een bisschop van Tunesië. De bisschop was gevlucht uit Tunesië en kwam toevallig aan in Napels. Na zijn overleden werd de catacombe vernoemd naar hem en al snel werd dit een bedevaartsoord. Uiteindelijk is het een van de grootste catacomben van Napels geworden.

3. Capri

Een excursie die je zéker niet mag overslaan is het eiland Capri bezoeken. Aan de kust van Napels vind je namelijk dit mooie eilandje. Je doet er ongeveer een uur over met de boot vanaf Napels, maar je kunt ook de boot nemen vanuit Sorrento naar Napels. Die laatste boot doet er ongeveer 25 minuten over. En wanneer je aankomt in Capri ontdek je meteen hoe mooi dit stukje Italië is. Het eiland staat bekend om zijn prachtige rotsen, mooie uitzichten en kleurrijke stadjes zoals Anacapri en Capri zelf. Ook is het een aanrader om de Blauwe Grot op te zoeken: zoals de naam al doet vermoeden is dit een grot gevuld met azuurblauwe zee. De grot is zestig meter lang en tien meter hoog.

4. Quartieri Spagnoli

Napels heeft meerdere wijkjes, maar de meest bijzondere is toch wel Quartieri Spagnoli. Dit is een Spaanse wijk midden in Napels. Deze wijk heeft zijn levenslicht gezien toen de Spanjaarden Napels gingen overheersen in de zestiende eeuw. Toch was het in die tijd niet een van de leukste wijkjes om naar toe te gaan. Mensen waren werkloos, wat veel werkloosheid en prostitutie veroorzaakte. Gelukkig is het vandaag de dag een levendige, gezellige wijk in Napels wat zich kenmerkt door smalle straatjes en gekleurde huizen. Je leert in deze wijk echt kennen hoe de Napolitanen leven: wasgoed wapperend aan de lijnen en marktkraampjes om iedere hoek met vers vis en fruit.

5. Kastelen en paleizen

Er is genoeg historie en architectuur in Napels te vinden. Zo vind je in Napels wel drie kastelen en twee paleizen. 

Het eerste kasteel is het Castel Nuovo. Dit kasteel komt uit 1279, maar van dat jaartal is alleen nog maar de kapel over. Ongeveer tweehonderd jaar later werd het kasteel gerenoveerd en kreeg het zijn opvallende witte toegangspoort gemaakt van marmer. Het tweede kasteel is het Castell Dell’Ovo. Dit is het oudste kasteel van Napels en vanaf dit kasteel heb je een mooi uitzicht over de vulkaan en Napels zelf. Het derde kasteel is het Castel Sant’Elmo. Dit kasteel ligt op het hoogste punt van Napels en ook dit kasteel zorgt voor een mooi uitzicht.

Een indrukwekkend paleis van Napels is het Palazzo Reale. De bouw heeft wel meer dan tweehonderd jaar geduurd, maar dat was zeker de moeite waard. Er staat namelijk een prachtig paleis met een voorgevel van wel bijna 170 meter lang. Het tweede paleis is het Museo di Capodimonte: een koninklijk paleis dat nu is omgetoverd tot een museum.

About The Author

Geef een reactie

Categorieën