wo. jun 7th, 2023
haren vast knot pijn

Waar komt die hoofdpijn bij een knot toch vandaan?

Hoewel een knot hartstikke hip is kan het best voor ongemakken zorgen. Hetzelfde geldt voor een hoge staart. Het is alleen zo jammer dat je op het eind van de dag last van hoofdpijn kan krijgen. En waar komt dat eigenlijk vandaan?

Hoofdpijn als een paard?

Het is niet voor niets dat wetenschappers de term ‘paardenstaarthoofdpijn’ gebruiken voor de externe-tractie hoofdpijn. In Jip en Janneke taal betekent dit, hoofdpijn ontstaan als gevolg van getrek aan de hoofdhuid. Onze hoofdhuid zitten vol met pijnsensitieve zenuwen. Als hier aan wordt getrokken doet dat niet altijd meteen pijn. Als er echter langdurig spanning op de hoofdhuid staat, worden deze zenuwen steeds gevoeliger en sturen ze uiteindelijk wel pijnsignalen naar onze hersenen.

Gevoelig voor migraine

Maar het zijn niet alleen de zenuwen in de hoofdhuid, haarzakjes zelf zijn ook gevoelig. De haarzakjes worden pijnlijk als ze een langere tijd naar boven of achteren worden getrokken. Deze pijn voelt dan als een blauwe plek. Deze pijn komt veel voor. Met name bij mensen die hun haar voor hun werk of hobby vaak vast hebben, kunnen zelfs dagelijks last krijgen van hoofdpijn of een pijnlijke hoofdhuid. Ook bij zwemmers komt dit voor omdat de strakke badmutsen aan hun haren trekken. Mensen met een gevoeligheid voor migraine hebben eerder last van deze klachten omdat zij gevoelige zenuwen hebben.

Pijn verminderen

Er zijn omstandigheden die bijdragen aan de gevoeligheid van de hoofdhuid, Zoals tijdens de menstruatie of bij andere veranderingen onder invloed van hormonen. Maar ook als je slaaptekort hebt. Je hebt kan de pijn dus niet altijd beïnvloeden, maar je kan de pijn wel verminderen door de staart of knot gedurende de dag te herpositioneren, of ze losser te maken.

Geef een antwoord

Categorieën