do. mrt 23rd, 2023

Smartshop? Wat is dat?

Wanneer je nieuw bent in de wereld van smartshops, dan heb je misschien het concept ‘headshop’ ook wel eens voorbij zien komen. Ze komen vaak ook voor in combinatie met smartshops. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee soorten shops? In deze blog leggen wij dat aan je uit, zodat je goed geïnformeerd jouw aankopen kunt doen.

Wat is een smartshop?

Een smartshop is een winkel waar natuurlijke psychoactieve stoffen worden verkocht. Het gaat hierbij om kruiden, paddenstoelen en cactussen met psychedelische effecten, maar ook om diverse zaden. Daarnaast verkoopt een smartshop ook producten die met deze stoffen te maken hebben, zoals grinders, pijpen en bongs.

Wat is een headshop?

Een headshop is een winkel die gespecialiseerd is in de verkoop van rookbenodigdheden. Hieronder vallen artikelen als bongs, pipes, grinders en vloei. Vaak verkopen headshops ook andere drugsgerelateerde parafernalia, zoals cannabiszaden of kweeksets.

Het verschil tussen een smartshop en headshop

Het belangrijkste verschil tussen een smartshop en headshop is de focus van de soort producten die zij verkopen. Om te beginnen verkopen headshops meestal producten die verband houden met drugsgebruik, zoals pijpen en waterpijpen, terwijl smartshops producten verkopen die bedoeld zijn om iemands cognitieve vermogens of welzijn te verbeteren. Met andere woorden, een headshop zal eerder producten verkopen waar je high van wordt, terwijl een smartshop eerder producten zal verkopen die je slimmer, productiever en creatiever maken.

Interessant genoeg is de term “headshop” eigenlijk afgeleid van het feit dat veel van deze shops vroeger pruiken en haarstukjes verkochten – vandaar de naam. Na verloop van tijd werd de nadruk echter verlegd naar de verkoop van drugsparaphernalia. Dit zijn producten, apparatuur of accessoires die bedoeld of aangepast zijn voor het maken, gebruiken of opbergen van drugs. Dit heeft meestal recreatieve doeleinden. De naam “headshop” bleef voor dit soort winkels hangen.

Tegenwoordig worden de termen “smartshop” en “headshop” vaak door elkaar gebruikt. Er zijn echter nog steeds winkels die zich hoofdzakelijk op het ene of het andere type product richten. Het is daarom belangrijk dat je je bewust bent van het verschil voordat je een aankoop doet. Zo weet je ze van elkaar te onderscheiden wanneer je ze apart tegenkomt.

Nu weet je alles over het verschil tussen smartshops en headshops. Dus de volgende keer dat je een van deze winkels ziet, weet je precies wat ze verkopen! Wil je nog meer weten over smartshops en headshops? Ga gerust bij een shop langs en informeer!

Geef een antwoord

Categorieën